Aplikacje wspomagające poruszanie się osób niepełnosprawnych w mieście. Wstępne studium badań - Marciniak, Katarzyna Iwona; Piasny, Łukasz (Mobile applications supporting moving of people with disabilites in the city. Initial research study, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest analiza porównawcza obecnie istniejących aplikacji na urządzenia mobilne oraz określenie wymagań wobec aplikacji wspomagających poruszanie się po miastach osób niepełnosprawnych ruchowo. Autorzy przedstawią opis sytuacji osób niepełnosprawnych ruchowo w Polsce jako grupy społecznej, wobec której realizowane są przedsięwzięcia od strony samorządowej zmierzające do adaptacji ze społeczeństwem. Następnie zostanie przedstawiona charakterystyka aplikacji przygotowanych przez miasta w Polsce, przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych. Dalej autorzy przedstawią charakterystykę istniejących obecnie na rynku usług mobilnych świata aplikacji mobilnych dla osób niepełnosprawnych, ułatwiających poruszanie się po miastach. W ostatniej części artykułu autorzy zdefiniują podstawowe, ich zdaniem, wymagania wobec aplikacji, która faktycznie mogłaby stanowić wsparcie i ułatwienie w poruszaniu się po mieście dla osób niepełnosprawnych ruchowo
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 2 (36), s. 34-49
Keywords: aplikacje mobilne; osoby niepełnosprawne ruchowo; aplikacje dla osób niepełnosprawnych