W kierunku smart city – perspektywy polskie i światowe. - Chomiak-Orsa, Iwona; Szurant, Paulina (In the Smart City direction – the world and Polish perspective, 2015)
W ostatnich latach koncepcja smart city staje się rzeczywistością funkcjonowania nowoczesnych miast. Wdrażanie nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych w kluczowych procesach miejskich jest odpowiedzią na wzrastające potrzeby związane z monitorowaniem, nadzorowaniem, kontrolowaniem oraz zarządzaniem współczesnymi procesami zachodzącymi w miastach. Celem niniejszego artykułu jest wskazanie na wybrane przykłady wdrażanych w Polsce i na świecie projektów, które stanowią podstawy do implementacji inteligentnych rozwiązań w procesach miejskich. Artykuł omawia wybrane projekty wdrażania koncepcji smart city na tle koncepcji zrównoważonego rozwoju miast, która to koncepcja została zakreślona w Strategii lizbońskiej. Wybór przykładów wskazanych w artykule dokonany został na podstawie publikowanych w mediach polskich i światowych rankingów tzw. inteligentnych miast
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 3 (37), s. 38-47
Keywords: information and communication technology; smart city; zrównoważony rozwój; ICT; inteligentne rozwiązania miejskie; sustainable development