Analiza przyczyn problemów jakości oprogramowania na podstawie ankiet osób uczestniczących w procesie wytwarzania systemów informatycznych - Pieszczyk, Edyta; Werewka, Jan (Analysis of the reasons for software quality problems based on survey of persons involved in the process of developing of IT systems, 2015)
Poziom niepowodzeń projektów informatycznych jest wysoki i nie zmienia się od wielu lat mimo znacznej poprawy procesów wytwarzania oprogramowania. Jedyną z oczywistych przyczyn tego stanu jest skracanie czasu dostawy systemów informatycznych w projektach oraz szybko zmieniająca się technologia. W związku z tym zapewnienie jakości w procesie wytwarzania oprogramowania stanowi kluczowy problem w kontekście poprawnego działania systemu informatycznego. W celu wskazania przyczyn problemów istotne jest poznanie punktu widzenia członków zespołów uczestniczących w procesie wytwarzania/ rozwijania oprogramowania. Uzyskanie ich opinii było możliwe dzięki przeprowadzeniu interaktywnej ankiety, opracowanej według metody 5M [...]
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 3 (37), s. 85-102
Keywords: zarządzanie projektami; wytwarzanie oprogramowania; jakość oprogramowania; diagram przyczynowo-skutkowy; Pareto; project mangement; software development; software quality; cause and effect diagram