Determinanty zróżnicowania zmian wskaźnika długu publicznego w krajach UE 15 w latach 2000-2014 - Grabia, Tomasz (Determinants of the diversification of changes in public debt ratios in the EU-15 countries in the years 2000-2014, 2015)
Celem artykułu jest identyfikacja czynników powodujących zróżnicowanie zmian wskaźnika długu publicznego w wysoko rozwiniętych krajach Unii Europejskiej (UE 15). Analizę oparto na obserwacji przeciętnych wartości analizowanych zmiennych w poszczególnych krajach w całym badanym okresie oraz w podziale na dwa podokresy: 2001-2007 oraz 2008-2014. Na podstawie artykułu można wyciągnąć wniosek, że zróżnicowanie zmian wskaźnika długu publicznego w wysoko rozwiniętych krajach UE wynikało przede wszystkim ze zróżnicowanego salda budżetowego i pierwotnego (im niższe deficyty, tym mniejszy wzrost wskaźnika długu), a w bardziej ograniczonym zakresie − także ze zróżnicowanej stopy oprocentowania obligacji (im niższa, tym mniejszy wzrost wskaźnika długu) oraz ze zróżnicowanej stopy wzrostu gospodarczego (im wyższa, tym mniejszy wzrost wskaźnika długu)
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 3 (24), s. 25-46
Keywords: dług publiczny; stopa wzrostu PKB; stopa inflacji; stopa procentowa; rating; saldo budżetu; saldo pierwotne; public debt; GDP growth rate; inflation rate; interest rate; budget balance; primary balance