Doskonalenie zarządzania projektami w przedsiębiorstwie - Spałek, Seweryn (Advancement in managing projects in the company, 2016)
W artykule przedstawiono koncepcję wykorzystania metody oceny stopnia dojrzałości w zarządzaniu projektami w celu doskonalenia zarządzania projektami w przedsiębiorstwie. Zaprezentowano wybrane wyniki szeroko zakrojonych badań ilościowych empirycznych przeprowadzonych wśród przedsiębiorstw krajowych i zagranicznych, w tym 256 z branży maszynowej, 110 z budowlanej i 81 z informatycznej. Następnie dokonano analizy jakościowej otrzymanych wyników dla przykładowych przedsiębiorstw na tle odpowiadających im grup z poszczególnych sektorów gospodarki. Ukazano sposób wykorzystania oceny stopnia dojrzałości w zarządzaniu projektami w celu doskonalenia zarządzania projektami w obszarach: metod i narzędzi, zasobów ludzkich, środowiska projektowego i zarządzania wiedzą projektową. Przy czym w zaproponowanym podejściu wynik otrzymanej oceny w wybranym przedsiębiorstwie odnosi się do danej branży w kontekście lokalnym i międzynarodowym
Management Forum, 2016, vol. 4, no. 2, s. 3-9
Keywords: zarządzanie projektami; przedsiębiorstwo; dojrzałość; usprawnianie; doskonalenie działalności; branża maszynowa; budownictwo; informatyka; project management; company; maturity; improvement; activities advancement; machinery industry; construction industry; information technology (IT) industry