Rola metodyki myślenia sieciowego w rozwiązywaniu kompleksowych problemów - Piekarczyk, Anna (The role of network thinking in solving complex problems, 2016)
Modelowanie sieciowe pozwala w pełni wykorzystać potencjał ludzi kreatywnych. Umożliwia holistyczne spojrzenie, szerokie widzenie i badanie świata, odkrywanie nowych relacji, co zmusza do myślenia całościowego. Celem artykułu jest ukazanie możliwości modelowania sytuacji problemowej za pomocą metodyki myślenia sieciowego do rozwiązywania kompleksowych problemów, w tym do wspierania twórczości i kreatywności w organizacjach. W artykule przedstawiono metodę umożliwiającą zrozumienie, jak funkcjonują systemy kompleksowe, oraz przykłady jej zastosowania. Ujęto także korzyści wynikające z modelowania sieciowego dla pobudzania innowacyjności oraz uwarunkowania prognozowania zjawisk kompleksowych
Management Forum, 2016, vol. 4, no. 2, s. 10-15
Keywords: modelowanie sieciowe; metodyka myślenia sieciowego; pobudzanie innowacyjności; funkcjonowanie systemów kompleksowych; network modelling; methodology of network thinking; innovativeness stimulation; functioning of comprehensive systems