Społeczno-kulturowe uwarunkowania innowacji w organizacji - Stroińska, Ewa (Socio-cultural determinants of innovations in organizations, 2016)
Nowoczesne organizacje coraz częściej poszukują alternatywnych źródeł budowania przewagi konkurencyjnej. Jedną ze zmiennych wspierających budowanie sukcesu jest proces innowacyjny oraz innowacyjność. Zdolność do kreowania i tworzenia innowacji zależy od wielu czynników – zarówno twardych, jak i miękkich. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na wymiar uwarunkowań społeczno- -kulturowych w organizacji, które umożliwiają tworzenie innowacji, a ta jest produktem ludzkiej wyobraźni i umysłu. Materiał powstał na podstawie studiów literaturowych
Management Forum, 2016, vol. 4, no. 2, s. 16-23
Keywords: konkurencyjność; innowacja; kultura organizacyjna; talent; wiedza; competitiveness; innovation; organizational culture; knowledge