Dylematy i wyzwania polityki regionalnej w Polsce do roku 2020 - Hajduga, Piotr (Dilemmas and challenges of regional policy in Poland until 2020, 2013)
Polityka regionalna jako integralna część polityki rozwoju ułatwia osiąganie celów na poziomie krajowym oraz pomaga w najlepszy sposób wykorzystać potencjał rozwojowy regionów i terytoriów, dostarcza zewnętrzne (egzogeniczne) czynniki wzrostu gospodarczego, a także wspiera tworzenie tożsamości regionalnych w wymiarze ekonomicznym, społecznym i kulturowym poprzez budowę wieloszczeblowego systemu zarządzania. Artykuł przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące genezy i rozwoju polityki regionalnej w Polsce, jak również celów i wyzwań nowej polityki regionalnej, która rewaloryzuje podejście do podlegającego tej dziedzinie podmiotu i przedmiotu
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 57-72
Keywords: polityka regionalna; cele i wyzwania polityki regionalnej; nowy paradygmat polityki regionalnej; regional policy; goals and challenges of regional policy; new paradigm of regional policy