Partnerstwo lokalne – istota i znaczenie na przykładzie lokalnych grup działania - Kalisiak-Mędelska, Magdalena (The nature and importance of local partnership – the example of local action groups, 2013)
Opracowanie porusza problematykę coraz silniej rozwijających się w Polsce partnerstw lokalnych. Celem podjętych rozważań jest wskazanie istoty i znaczenia lokalnych grup działania, będących wyrazem partnerstwa lokalnego, dla modernizacji i rozwoju obszarów wiejskich. Rozważania podzielono na odrębne części odnoszące się do: ujęcia znaczeniowego partnerstwa lokalnego, lokalnych grup działania oraz do wybranych aspektów funkcjonowania LGD z terenu województwa łódzkiego
Biblioteka Regionalisty, 2013, Nr 13, s. 73-96
Keywords: partnerstwo lokalne; samorząd terytorialny; lokalne grupy działania; local partnerships; local government; local action groups