Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko oraz jego znaczenie dla polskiej gospodarki i środowiska w okresie programowania 2007–2013 - Kisielewicz, Beata (The importance of the Operational Programme Infrastructure and Environment for the Polish economy and the environment in the programming period 2007–2013, 2012)
Celem Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko (PO IiŚ) jest poprawa atrakcyjności inwestycyjnej Polski i jej regionów. W ramach 15 osi priorytetowych programu realizowane są duże inwestycje wpływające pozytywnie na środowisko. Są to m.in. działania wspierające ograniczenie zmian klimatycznych i wzrost znaczenia „zielonej” energii, inwestycje mające na celu usprawnienie i zwiększenie efektywności oraz poprawę bezpieczeństwa systemu transportowego, a także działania z zakresu kultury, dziedzictwa narodowego, ochrony zdrowia oraz szkolnictwa wyższego. Na realizację programu przeznaczono prawie 38 mld euro, z czego ponad 28 mld to wkład wspólnotowy, stanowiący ok. 42% całości unijnych środków zaangażowanych w realizację polityki spójności w Polsce. Dotychczas beneficjentom PO IiŚ przyznano 81% alokacji wsparcia ze środków wspólnotowych
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 43-52
Keywords: Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko; ochrona środowiska; fundusze europejskie; Operational Programme Infrastructure and Environment; environmental protection; European funds