Działania władz lokalnych na rzecz rozwoju lokalnego - Mempel-Śnieżyk, Anna (Local authorities in local development, 2012)
Współcześnie rozwój społeczno-gospodarczy jest postrzegany lokalnie na całym świecie i trudno sobie wyobrazić wyodrębnione jednostki przestrzenne bez zaangażowania władz samorządowych. Władze lokalne odgrywają istotną rolę w rozwoju społeczno-gospodarczym. Dużą wagę przykłada się do roli władz lokalnych, ze względu na bezpośrednie kontakty z podmiotami gospodarczymi, a przez to możliwość dostrzegania i identyfikacji powstających problemów i wskazania rozwiązań. Celem artykułu jest ukazanie znaczenia władz lokalnych w rozwoju społeczno-gospodarczym na poziomie lokalnym
Biblioteka Regionalisty, 2012, Nr 12, s. 93-102
Keywords: władze samorządowe; rozwój społeczno-gospodarczy; rozwój lokalny; local government; socio-economic development; local development