Podstawowe pojęcia wolnej probabilistyki - Ejsmont, Wiktor (Basic concepts of free probability theory, 2016)
Teoria Voiculescu dotycząca wolnej probabilistyki, która została wprowadzona w kontekście badań algebr operatorowych, zyskuje dzisiaj coraz wiekszą popularność, zaskakując wielu naukowców swoimi analogiami z klasyczną teorią prawdopodobieństwa. Celami artykułu są krótki opis metod wolnej probabilistyki oraz ukazanie, dlaczego rozkład Wignera o gęstości 4 − x2 / 2 pi , pełni funkcję rozkładu Gaussa w nieprzemiennym kontekście
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2016, Nr 14 (20), s. 65-74
Keywords: wolna probabilistyka; rozkład Wignera; rozkład Gaussa