Retrospektywna analiza parametrów jakości środowiska wybranego obszaru - Czekaj, Marta (Retrospective analysis of enviromental quality parameters. The case study on selected area, 2009)
Opracowano Indeks Jakości Środowiska w dwu formach: podstawowej i uzupełniającej. Indeks jest narzędziem matematycznym, służącym do oceny stanu środowiska. Na jego podstawie dokonano oceny stanu środowiska w powiecie suskim w latach 2000-2006. Wskazano potencjalne źródła zanieczyszczeń i sposób modyfikacji lokalnego systemu monitoringu środowiska. Przedstawiono prognozę stanu środowiska w powiecie.
Keywords: stan powietrza atmosferycznego; Indeks Jakości Środowiska; monitoring środowiska - czynniki modyfikacji; stan wód powierzchniowych