Regionalne zróżnicowanie kapitału ludzkiego w Polsce w latach 1999–2010 - Tarnowska, Agnieszka (Regional diversification of the human capital in Poland in the years 1999–2010, 2011)
Kapitał ludzki to w Polsce pojęcie stosunkowo młode i choć jest ono obecnie powszechnie używane, niejednokrotnie budzi kontrowersje. Charakteryzują go głównie elementy jakościowe, stąd jego zasób i potencjał trudno w pełni opisać w czasie i przestrzeni. Artykuł jest tego próbą. Na podstawie dostępnych danych statystycznych przeanalizowano w nim zmiany cech mierzalnych kapitału ludzkiego i porównano je we wszystkich nowo utworzonych województwach
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2011, Nr 9 (15), s. 33-55
Keywords: kapitał ludzki; demografia; stan zdrowia; wykształcenie; udział w kulturze; aktywność ekonomiczna; human capital; demography; health condition; education; participation in culture; economic activity