Efektywność wykorzystania potencjału innowacyjnego gospodarki polskiej - Kijek, Tomasz (Efficiency of Polish economy's innovation potential exploitation, 2011)
Celem artykułu jest określenie relatywnej efektywności gospodarki polskiej w zakresie transformacji nakładów na działalność innowacyjną w wyniki innowacyjne. W pierwszej części opracowania omówiono rolę innowacji w kreowaniu wzrostu gospodarczego, a następnie przedstawiono istotę i metody pomiaru efektywności innowacji. W części empirycznej artykułu dokonano pomiaru efektywności działalności innowacyjnej krajów UE przy wykorzystaniu metody DEA
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 103-112
Keywords: innowacje; efektywność; wzrost gospodarczy; innovation; efficiency; economic growth