Spójność ekonomiczna, społeczna i terytorialna Unii Europejskiej – konwergencja czy dywergencja - Pastuszka, Sławomir (Economic, social and territorial cohesion of the European Union - convergence or divergence, 2011)
Podstawowym celem polityki spójności jest dążenie do konwergencji, czyli do pogłębiania spójności ekonomicznej, społecznej i przestrzennej w obrębie Unii Europejskiej. Osiągnięcie tego celu jest możliwe pod warunkiem szybszego tempa rozwoju uboższych obszarów Unii. Niniejszy artykuł wykazuje, że w latach 1994-2008 odnotowano zmniejszenie dystansu dzielącego kraje kohezyjne od średniego poziomu UE-27 i od krajów UE-15. Motorem wzrostu gospodarczego krajów kohezyjnych był większy przyrost wydajności i wzrost zatrudnienia
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 179-189
Keywords: integracja europejska; konwergencja; polityka spójności; spójność gospodarcza; spójność społeczna; spójność terytorialna; European integration; convergence; economic; cohesion policy; social and territorial cohesion