Krytyka liberalnych praktyk w korporacjach na przełomie wieków i nowe nurty w ekonomii pierwszej dekady XXI wieku - Peszko, Adam (Criticism of neoclassical doctrine of the 90s and new currents of economics in the first decade of the XXIst century, 2011)
Opracowanie jest oparte na przeglądzie literatury światowej pierwszej dekady XXI wieku i zawiera analizę przyczyn zaskakujących upadłości sztandarowych korporacji amerykańskich lat 90. ubiegłego wieku oraz genezę światowego kryzysu lat 2008-2009. Na tej bazie przedstawiono krytykę neoliberalnego nurtu ekonomii i scharakteryzowano istotę zmian w głównym nurcie ekonomii w pierwszej dekadzie bieżącego wieku
Biblioteka Regionalisty, 2011, Nr 11, s. 205-215
Keywords: klasyczna liberalna doktryna ekonomiczna; nowa ekonomia instytucjonalna; ekonomia behawioralna; classical liberal economic doctrine; institutional new economy; behavioural economics