Polska w dobie globalizacji – wybrane problemy - Jedlińska, Renata; Rogowska, Beata (Poland in times of globalization – chosen aspects, 2010)
Problematyka niniejszego artykułu dotyczy udziału Polski w globalizacji. Mimo iż kraj nasz od niedawna uczestniczy w tym ogólnoświatowym procesie, to jednak jego pozycja jest dobra. By korzyści z udziału w procesie globalizacji przeważały nad kosztami, konieczne jest podjęcie właściwych decyzji w polityce gospodarczej i społecznej. Analizując wpływ globalizacji na decyzje w polityce makroekonomicznej, należy zwrócić uwagę na zakres, w jakim państwo może prowadzić niezależną politykę makroekonomiczną, na to, czy jest ona efektywna. Istotnym etapem zwiększającym korzyści z globalizacji jest członkostwo naszego kraju w UE
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 51-59
Keywords: globalizacja; KTN; liberalizacja przepływów kapitałowych; infrastruktura globalna; otoczenie międzynarodowe