Zmiany w sektorze finansów publicznych i ich konsekwencje dla rozwoju lokalnego - Łuczyszyn, Andrzej (Changes in public finance sector and their consequences for local development, 2010)
Artykuł przedstawia wybrane kwestie związane ze zmianami w systemie finansów publicznych spowodowanymi wejściem w życie nowej ustawy o finansach publicznych, szczególnie z punktu widzenia skali lokalnej. Na zmiany w ustawie o finansach publicznych można z jednej strony patrzeć z punktu widzenia innowacyjnego podejścia do rozwiązań w zakresie kształtowania relacji między zasobami finansowymi a samorządnością, bowiem te dwa elementy to współczesne atrybuty jednostek samorządu terytorialnego. Z drugiej natomiast – istniejące obawy o kształt i strukturę sektora publicznego w Polsce, po dokonanych zmianach, mają także swoje uzasadnienie chociażby z punktu widzenia przyszłej efektywności działalności nowych form organizacyjno-prawnych
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 103-113
Keywords: finanse publiczne; rozwój lokalny; Ustawa o finansach publicznych