Wyższa szkoła niepubliczna jako podmiot rynku lokalnego - Marzec, Marcin (Non-public schools of higher education as local market entities, 2010)
W artykule ukazano aktywność oraz rolę, jaką odgrywają wyższe szkoły niepubliczne na rynku lokalnym. Ich obszarem działania są zwykle rynki lokalne ze względu na krótszy niż w przypadku wyższych szkół publicznych okres funkcjonowania na rynku usług edukacyjnych. Z tego powodu przyjmują orientację rynkową, aby móc przetrwać i rozwijać się na rynku. Realizują działania w zakresie promocji i public relations, budując wizerunek i pozycję rynkową. Jednak jako instytucje edukacyjne przede wszystkim mają na celu zaspokajanie potrzeb edukacyjnych społeczności zarówno lokalnej, jak i ponadlokalnej
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 115-123
Keywords: wyższa szkoła niepubliczna; rynek lokalny; rynek usług edukacyjnych szkół wyższych