Sektor małych i średnich przedsiębiorstw a rozwój lokalny – wybrane aspekty - Mempel-Śnieżyk, Anna (Small and medium enterprises sector and local development – chosen aspects, 2010)
Artykuł porusza problematykę sektora małych i średnich przedsiębiorstw, jego znaczenia w rozwoju lokalnym. W celu trafnego ujęcia zagadnienia w pierwszej kolejności wskazano na istotną rolę tego sektora w rozwoju gospodarczym kraju, wyróżniono grupy czynników uniwersalnych oraz działania i zachowania przedsiębiorców, które wskazują na rolę i znaczenie małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce. Następnie zaprezentowano możliwe powiązania tego sektora z rozwojem lokalnym, natomiast w ostatniej części wskazano na bariery rozwoju tego sektora oraz wybrane zmiany wprowadzone przez rząd do ustawodawstwa, mające na celu poprawę sytuacji sektora małych i średnich przedsiębiorstw
Biblioteka Regionalisty, 2010, Nr 10, s. 125-136
Keywords: sektor małych i średnich przedsiębiorstw; rozwój lokalny; czynniki rozwoju lokalnego