Metropolitan governance – wyzwanie dla polskich samorządów - Pięta-Kanurska, Małgorzata (Metropolitan governance – challenge for Polish local and regional governments, 2009)
Zmiany o charakterze administracyjnym w niewielu przypadkach nadążają za postępem procesów urbanizacyjnych, stąd formalne granice miast rzadko pokrywają się z granicami demograficznymi czy fizjonomicznymi obszarów miejskich. Dlatego niezwykle aktualne, również na początku XXI wieku, jest spójne zarządzanie obszarem metropolitalnym. W artykule opisano najnowsze koncepcje zarządzania obszarami metropolitalnymi, a w szczególności scharakteryzowano metropolitan governance. Ponadto celem artykułu było także wskazanie możliwości wpływania na rozwój lokalny i regionalny przez polskie samorządy terytorialne, właśnie na skutek zarządzania w jednostkach terytorialnych przez pryzmat metropolitan governance
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 17-24
Keywords: metropolitan governance; obszar metropolitalny; samorząd terytorialny