Implementacja Regionalnej strategii innowacji w regionie Dolnego Śląska - Derlukiewicz, Niki (Implementation of regional innovation strategy in the region of Lower Silesia, 2009)
We współczesnej gospodarce wzrasta znaczenie regionów, które stają się nowymi podmiotami procesów rynkowych. W ich rozwoju coraz większą rolę zaczynają odgrywać innowacje. Coraz częściej podkreśla się, że tym, co decyduje o rozwoju konkretnego regionu, jest jego zdolność do stałego generowania i adaptacji nowych technologii, rozwiązań organizacyjnych i nowej wiedzy. Jednym z działań zmierzających do zwiększania innowacyjności w regionach Unii Europejskiej jest opracowywanie, a następnie wdrażanie regionalnych strategii innowacji. Takie strategie zostały także opracowane dla polskich regionów. W artykule przedstawiono wdrażanie regionalnej strategii innowacji na Dolnym Śląsku
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 25-33
Keywords: region; strategia; wdrażanie; projekty