Wdrażanie rozwoju zrównoważonego rolnictwa i obszarów wiejskich terenów sudeckich - Kutkowska, Barbara (Implementation of sustainable development of agriculture and rural areas of Sudety terrains, 2009)
W opracowaniu dokonano analizy wdrażania instrumentów Planu rozwoju obszarów wiejskich (PROW) oraz wybranych działań SPO „Restrukturyzacja i modernizacja sektora rolno-żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich” na terenie powiatów sudeckich woj. dolnośląskiego w latach 2004-2006. Celem analizy była ocena podejmowania tych programów przez rolników i mieszkańców wsi w powiatach sudeckich pod kątem osiągania celów zrównoważonego rozwoju. Działania związane z odnową wsi przyczyniły się do osiągnięcia celu społecznego rozwoju zrównoważonego. Największymi beneficjentami programów okazali się mieszkańcy powiatu kłodzkiego. W opracowaniu zwrócono uwagę na znaczenie poszczególnych instrumentów w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 89-98
Keywords: rozwój zrównoważony rolnictwa; Plan rozwoju obszarów wiejskich; powiaty sudeckie