Spójność terytorialna w perspektywie Zielonej księgi szansą dla gospodarki krajów Unii Europejskiej - Wasilewska, Kinga (Territorial cohesion from the Green Paper perspective as an opportunity for economy of European Union member states, 2009)
Artykuł traktuje o wpływie polityki spójności terytorialnej na inne polityki i jej znaczeniu dla przyszłości krajów Unii Europejskiej. Przedstawiono w nim dotychczasowe dokonania organów unijnych, a także stanowisko Polski w sprawie spójności terytorialnej. Mimo że od wielu lat zagadnienie to znajduje się w centrum debat, to wciąż nie stworzono precyzyjnej definicji tego pojęcia, a także odpowiednich instrumentów jego implementacji
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 147-157
Keywords: spójność; terytorium; potencjał; rozwój