Lokalizacja bezpośrednich inwestycji zagranicznych w świetle teorii oligopolistycznej reakcji - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Foreign direct investment location in the light of oligopolistic reaction theory, 2009)
W artykule przeprowadzono analizę przepływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych w wymiarze światowym oraz poszukiwano związków między współczesnymi tendencjami w tym zakresie a założeniami teorii oligopolistycznej reakcji F.T. Knickerbockera. Zaprezentowano istotę wspomnianej teorii oraz jej związki z innymi ujęciami teoretycznymi wyjaśniającymi motywy podejmowania bezpośrednich inwestycji zagranicznych. Omówiono także czynniki decydujące współcześnie o wyborze lokalizacji bezpośrednich inwestycji zagranicznych ze wskazaniem na efekt naśladownictwa
Biblioteka Regionalisty, 2009, Nr 9, s. 159-167
Keywords: lokalizacja działalności gospodarczej; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; region; oligopolistyczna reakcja