Wykorzystanie ciepła do lokalnego wytwarzania energii pomocniczej dla systemów cieplnych - Sidorczyk, Marek (Politechnika Wrocławska, 2016)
Konsumpcja energii pierwotnej na świecie stale rośnie. Z tego powodu coraz większą uwagę przykłada się do zwiększenia udziału energii ze źródeł odnawialnych w globalnej konsumpcji oraz poprawy efektywności energetycznej klasycznych systemów cieplnych.Jedną z możliwości realizacji tych postulatów jest wykorzystanie generatorów termoelektrycznych do lokalnego wytwarzania energii pomocniczej.
Keywords: generatory termoelektryczne; TEG; systemy cieplne; energia pomocnicza; ciepło odpadowe; analiza statystyczna