Pomiar średnicy włókna optycznego z wykorzystaniem światła rozproszonego - Świrniak, Grzegorz (Measurement of optical fiber diameter using light scattering, 2009)
W pracy przedstawiono dwie techniki pomiarowe – dyfrakometrię wysokiej rozdzielczości oraz interferometrię w obszarze tęczy, umożliwiające nieinwazyjny pomiar średnicy włókna optycznego. Obie techniki wykorzystują quasi-monochromatyczne, niekoherentne promieniowanie jako narzędzie poznawcze
Keywords: pomiar średnicy; włókno optyczne; rozproszenie światła