Przedsiębiorczość i oczekiwania większych zarobków a ryzyko podjęcia działalności - Bernat, Tomasz (Entrepreneurship and higher earnings expectations vs. risk of business set up, 2016)
Przedsiębiorczość jest jednym z istotniejszych terminów ekonomicznych przywoływanych w wypowiedziach o stanie państwa czy gospodarki. Jako determinant rozwoju gospodarczego, kształtując także strukturę przedsiębiorstw w każdym kraju, powinna być rozpatrywana w różnych kontekstach. W niniejszym artykule podjęto temat kształtowania się przedsiębiorczości w odniesieniu do jej determinant. Podjęto rozważania dotyczące czynnika, jakim jest oczekiwanie wyższych zarobków z działalności biznesowej niż z pracy najemnej. Postawiono hipotezę: osoby chcące założyć przedsiębiorstwo sądzą, iż dzięki temu osiągną wyższe dochody niż z pracy najemnej. Hipotezę tę pogłębiono analizą nastawienia do ryzyka osób ankietowanych, których podzielono na 2 grupy: ryzykantów i osób z małymi skłonnościami do ryzyka. Opisano definicje przedsiębiorczości i jej determinanty oraz wcześniejsze badania relacji między pracą we własnym biznesie a pracą najemną. W zakończeniu opisano wyniki zaprezentowanych badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 450, s. 25-34
Keywords: przedsiębiorczość; wynagrodzenia; ryzyko; entrepreneurship; remuneration; risk