Heterarchia jako źródło konfliktów organizacyjnych – perspektywa kierowników i nie kierowników - Lichtarski, Janusz Marek (Heterarchy as a source of organizational conflicts – managers’ and non-managers’ perspective, 2016)
W badaniach nad konfliktami organizacyjnymi wskazuje się na różne ich źródła, w tym cechy osobowości członków zespołu, różnice w wartościach i normach, cykl życia zespołu, paradoksy i napięcia, niewłaściwą komunikację itp., ale niezbyt wiele uwagi poświęca się strukturze organizacyjnej jako potencjalnej przyczynie konfliktów w organizacji. W artykule przedstawiono wyniki badań nad wpływem heterarchii na konflikty organizacyjne. Na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych na grupie kierowników (n=224) i niekierowników (n=164) pokazano dwie odmienne perspektywy postrzegania heterarchii i jej następstw. Badania w grupie niekierowników pokazały, że im większe natężenie wielości i zmienności władzy, tym większa częstotliwość występowania, intensywność i szkodliwość konfliktów w organizacji. W grupie kierowników takiej zależności nie zidentyfikowano i ankiety wykazały, że ogólnie postrzegają oni heterarchię przez pryzmat jej zalet
Management Forum, 2016, vol. 4, no. 4, s. 33-39
Keywords: heterarchia; koordynacja; konflikt organizacyjny; heterarchy; coordination; organizational conflict