Struktura polskiego salda bilansu handlowego w świetle problematyki bezpieczeństwa ekonomicznego - Michalski, Bartosz (The structure of Polish trade balance in the context of the concept of economic security, 2016)
W artykule podjęto analizę ewolucji struktury przedmiotowej i geograficznej polskiego salda handlowego w latach 2001-2014. Przeprowadzone badanie miało określić przyczyny utrzymującego się deficytu, głównie z punktu widzenia technologicznego zaawansowania polskiego eksportu i importu. W badaniu wykorzystano dane na dwu- oraz czterocyfrowym poziomie dezagregacji, opierając się na Systemie Zharmonizowanym, określając na ich podstawie poziom zaawansowania technologicznego strumieni handlowych. Otrzymane wyniki pozwalają potwierdzić zasadność paradygmatu pułapki średniego dochodu i wynikające z niej zagrożenia. Znaczenie Polski we współczesnym międzynarodowym podziale pracy zostało silnie zdeterminowane naturą zagranicznych inwestycji bezpośrednich, zorientowanych na przewagi kosztowe oraz efektywnościowe i tym samym utrwalających technologiczną zależność od zagranicznego kapitału
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 3 (11), s. 172-185
Keywords: handel międzynarodowy; Polska; konkurencyjność; pułapka średniego dochodu; bezpieczeństwo ekonomiczne; zmiana technologiczna; international trade; Poland; competitiveness; middle income trap; economic security; technological change