Determinanty inwestycji przedsiębiorstw w środki trwałe. Zależność od cash flow i warunków kredytowych - Nehrebecka, Natalia; Białek-Jaworska, Anna (Determinants of corporate investment in fixed capital. Cash flow and credit conditions sensitivity, 2016)
W artykule zbadano determinanty inwestycji odtworzeniowych (w środki trwałe) polskich przedsiębiorstw. Analizę przeprowadzono na podstawie jednostkowych danych panelowych niezbilansowanych przedsiębiorstw, zatrudniających co najmniej 10 pracowników, zawartych w rocznych sprawozdaniach GUS F-02 z lat 1995-2012. Do oszacowania parametrów wykorzystano systemowy estymator GMM (Generalised Methods of Moments). Dodatkowo zastosowano odporną macierz wariancji-kowariancji. Badania determinant inwestycji odtworzeniowych (w środki trwałe) wskazują na silną zależność inwestycji od cash flow z działalności operacyjnej przedsiębiorstw, a w konsekwencji ich mniejsze uzależnienie od warunków (ceny i dostępności) panujących na rynku kredytowym. Wyniki badania w tym zakresie wskazują, że wywiera to wpływ na działanie kredytowego mechanizmu transmisji impulsów polityki pieniężnej
Ekonometria = Econometrics, 2016, Nr 3 (53), s. 115-145
Keywords: inwestycje w środki trwałe; oszczędności; ograniczenia finansowe; dynamiczne modele panelowe; systemowy GMM; fixed capital; savings; financial constraints; dynamic panel data; systemic GMM