Współczesna wersja metody QFD - Ćwiklicki, Marek (The modern version of QFD, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie i ocena współczesnej wersji metody QFD. Przesłanką podjęcia tej problematyki jest wydanie przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną normy ISO 16355:2015 dedykowanej tej metodzie i brak publikacji na temat współczesnego QFD w krajowej literaturze przedmiotu. Na podstawie analizy literatury przedmiotu zidentyfikowanej po kwerendzie baz danych czasopism i materiałów dostępnych w Internecie zidentyfikowano i opisano QFD, z uwzględnieniem mechanizmów ewolucji, oraz scharakteryzowano podstawowe elementy tej metody, tj. tok postępowania i metody pomocnicze. Ocena współczesnej wersji QFD z perspektywy jej rozwoju doprowadziła do wniosku dotyczącego wstępnej fazy ewolucji (faza młodości). Stwierdzono, że od dalszego wsparcia instytucjonalnego i badawczego, skutkującego opracowaniami naukowymi publikowanymi w czasopismach, a także od popularności w biznesie zależy dalszy rozwój metodyczny współczesnego QFD
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 3 (28), s. 9-19
Keywords: Quality Function Deployment; ISO 16355:2015; współczesne QFD; ewolucja; QFD; evolution; methodology