Znaczenie wdrożenia inteligentnych specjalizacji dla rozwoju sektora MSP - Ropęga, Jarosław (The importance of the implementation of smart specialisations for the development of the SME sector, 2016)
Inteligentna specjalizacja to nowa idea Unii Europejskiej, mająca na celu innowacyjny rozwój regionów. Jest ona z jednej strony koncepcją budowania strategii innowacji dla regionów i państw, z drugiej zaś − narzędziem służącym państwom lub regionom do tworzenia strategii innowacyjności. Strategie inteligentnych specjalizacji wykorzystują mocne strony regionu, przewagi konkurencyjne i istniejące zasoby do osiągnięcia przewagi konkurencyjnej w danej dziedzinie. Wykorzystanie potencjału danego regionu, zasobów i podmiotów na nim funkcjonujących i wsparcie dla nich przeznaczone może stanowić ważne determinanty rozwoju przedsiębiorstw, zwłaszcza małych i średnich, które są na ogół silnie związane z lokalnym środowiskiem. Celem artykułu była analiza założeń teoretycznych i koncepcyjnych inteligentnej specjalizacji oraz wpływu jej wdrożenia na rozwój firm sektora MSP w regionach. W tekście zaprezentowano koncepcje i teorie ekonomiczne będące podstawą inteligentnych specjalizacji, przedstawiono proces wyboru inteligentnych specjalizacji w polskich województwach oraz dokonano próby oceny wpływu wdrożenia inteligentnych specjalizacji na rozwój MSP. Zastosowano także metody analizy i krytyki piśmiennictwa i dokumentów strategicznych oraz analizy i konstrukcji logicznej
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 3 (28), s. 93-104
Keywords: inteligentne specjalizacje; przedsiębiorczość; rozwój MSP; smart specializations; entrepreneurship; SME development