Wiedza tradycyjna i lokalna w kreowaniu ekoinnowacji w gospodarce żywnościowej - Woźniak, Leszek; Woźniak, Marian (Traditional and local knowledge in creating ecoinnovation in food economy, 2016)
Głównym celem pracy było przedstawienie możliwości wykorzystania wiedzy tradycyjnej i lokalnej w kreowaniu nowego modelu rozwoju gospodarki żywnościowej. Produkty ekologiczne, regionalne i tradycyjne wpisują się w pojęcie ekoinnowacji, często mimo ich znanych właściwości. Powrót do rozwiązań zapomnianych, często ignorowanych, charakteryzujących się jednak najwyższą jakością zdrowotną i biologiczną, nawiązuje do myślenia określanego jako ekoinnowacyjność. Celem takich działań jest zagwarantowanie bezpieczeństwa żywnościowego i suwerenności żywnościowej. Mieszkańcy Europy doskonale zdają sobie sprawę, że umiejętność połączenia tradycji związanej z wytwarzaniem żywności metodami tradycyjnymi i lokalnymi przynosi korzyści wszystkim ogniwom ich wytwarzania, a przede wszystkim producentom i punktom gastronomicznym. Poznanie wyjątkowego smaku produktów tradycyjnych procentuje wspaniałymi doznaniami, które odtwarzamy dla wielu konsumentów
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 4 (12), s. 57-67
Keywords: ekoinnowacje; żywność; produkty ekologiczne; produkty regionalne; produkty tradycyjne; ecoinnovation; food; organic products; regional products; traditional products