Dzienny opiekun jako innowacja społeczna w obszarze polityki rodzinnej. Wdrażanie nowych rozwiązań z zakresu opieki nad dziećmi do lat 3 - Moroń, Dorota (Day-care provider as a social innovation in the family policy. Implementation of new care solutions over children under the age of 3, 2016)
Artykuł dotyczy innowacyjności instytucji dziennego opiekuna, funkcjonowania i rozwoju tej formy opieki nad dziećmi do lat 3 w Polsce. Celem badań jest wykazanie, że instytucja dziennego opiekuna stanowi innowację społeczną. Jej powstanie, rozwój i upowszechnienie można wpisać w cykl życia innowacji społecznych, a funkcjonowanie tego rozwiązania w Polsce świadczy o tym, że jest to wdrożona w praktyce, innowacyjna forma opieki, która przy swoich zaletach i wadach, stanowi interesującą alternatywę tradycyjnej opieki żłobkowej. W artykule posłużono się metodą analizy instytucjonalno-prawnej oraz metodą statystyczną w ujęciu ilościowym. Zaprezentowano pojęcie i cykl życia innowacji społecznych, a w perspektywie cyklu życia innowacji – rozwój instytucji dziennego opiekuna. Przedstawiając funkcjonowanie tego rozwiązania w Polsce wskazano na prawną regulację dziennego opiekuna, wdrażanie w praktyce tej formy opieki oraz wady i zalety rozwiązania. Wykazano również, że dzienny opiekun spełnia kryteria innowacji społecznej sformułowane przez TEPSIE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 456, s. 103-115
Keywords: dzienny opiekun; opieka nad dziećmi do lat 3; innowacje społeczne; cykl życia innowacji społecznych; day-care provider; care over children under the age of 3; social innovations; life cycle of social innovations