Kierunki rozwoju badań konsumenckich w świetle założeń ekonomii behawioralnej - Porowska, Dominika (Development directions of consumer research in the light of behavioral economic, 2016)
Coraz częściej mówi się o nowej erze myślenia o konsumencie. Zaczyna się go postrzegać przez pryzmat jego umysłu i zachodzących w nim procesów. Zmienia to znacznie podejście do badań konsumenckich, których tradycyjne metody, szczególnie ilościowe, przestają być adekwatne. Chęć zrozumienia prawdziwych motywacji konsumenta, w świetle tez głoszonych przez ekonomistów behawioralnych, wymaga stosowania metod złożonych, które skupią się na umyśle i tym, co nieuświadomione, nieracjonalne i oparte na neurologicznych reakcjach. Obok badań jakościowych popularność zyskują więc badania oparte na procesach neurologicznych, które dają szerszy obraz tego, co dzieje się w umyśle konsumentów. W artykule, opartym na literaturze przedmiotu, wskazano kierunki rozwoju badań konsumenckich w świetle osiągnięć ekonomii behawioralnej i neuromarketingu. Zaprezentowano wybrane techniki prowadzenia badań, które pozwalają szerzej spojrzeć na nieuświadomione potrzeby i motywacje konsumentów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 459, s. 70-78
Keywords: badania marketingowe; badania jakościowe; ekonomia behawioralna; neuromarketing; marketing research; qualitative study; behavioral economics