Eksperyment jako metoda badania wpływu Visual Merchandisingu na skłonności zakupowe - Gigoła, Marta (An experiment as the method of Visual Merchandising impact on shopping tendencies, 2016)
Celem artykułu jest ukazanie zastosowania metody eksperymentu w badaniach marketingowych. Za egzemplifikację posłużyły badania własne przeprowadzone w czerwcu 2013 roku. Zaprezentowano przedmiot, podmiot i zakres badania oraz metody badawcze wraz z oczekiwanymi wynikami. Wyniki badania pozwalają wnioskować, że eksperyment jest skutecznym narzędziem w badaniach marketingowych, dostarczającym informacji ułatwiających podejmowanie decyzji w firmie i działania bez dużego ryzyka popełnienia błędu. Działania te dotyczą stosowania Visual Merchandisingu w sklepach odzieżowych, zbadania jego skuteczności, a w efekcie wpływu na podniesienie sprzedaży. Zamieszczono także wnioski dotyczące zasadności badania w przyszłości: – zróżnicowania narzędzi Visual Merchandisingu dla różnych grup klientów, – czynników różnicujących czas spędzany przez klientów przy oferowanych produktach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 459, s. 79-89
Keywords: eksperyment; badania eksperymentalne; badania marketingowe; zachowania konsumenckie; Visual Merchandising