Motywy uprawiania sportu i rekreacji ruchowej przez studentów - Sojkin, Bogdan; Michalak, Szymon (Students motives for participation in sport and physical recreation, 2016)
Wśród trendów globalnych, wyraźnie zyskującym w ostatnich latach na znaczeniu, jest wzrost zainteresowania prowadzeniem zdrowego trybu życia. Przejawia się ono w aktywizacji spędzania czasu wolnego konsumentów, w tym przede wszystkim w uprawianiu sportu i rekreacji ruchowej. Jednym z kluczowy segmentów docelowych działalności podmiotów funkcjonujących na rynku sportowo-rekreacyjnym, jest niewątpliwie grupa studentów. W artykule przedstawione zostały wyniki badania przeprowadzonego w 2014 roku, na próbie 384 studentów Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, którego głównym celem było wyodrębnienie i ocena głównych motywów uprawiania sportu i rekreacji ruchowej. Analiza wyników badania przeprowadzona została z wykorzystaniem eksploracyjnej analizy czynnikowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 460, s. 38-50
Keywords: student; rynek sportowy; motywy; sport i rekreacja ruchowa; analiza czynnikowa; sport market; motives; sports and physical recreation; Exploratory Factor Analysis