Reakcje na dynamicznie ustalane ceny – czy konsumenci mają podwójne standardy oceny uczciwości cen online? - Bondos, Ilona (Reactions to dynamic pricing − do consumers have the double standards of assessment of online price fairness?, 2016)
W artykule poruszono problematykę dynamicznego ustalania cen w kontekście oceny uczciwości. Pierwsza część stanowi teoretyczne tło wyników badań własnych. Celem artykułu jest odpowiedź na następujące pytanie badawcze: Czy postrzeganie przez konsumentów uczciwości dynamicznie zmieniających się cen online jest jednoznaczne? Badanie ilościowe zostało zrealizowane na jednorodnej grupie młodych konsumentów (n = 239); opracowując wyniki, wykorzystano analizę czynnikową oraz analizę różnic średnich ocen. Główny wniosek dotyczy względności postrzeganej przez nabywców uczciwości różnicowania cen online – praktyka jest postrzegana przez konsumenta jako sprawiedliwa, gdy to jego cena jest niższa od ceny odniesienia, natomiast niesprawiedliwa, gdy inni płacą mniej za taki sam produkt
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 460, s. 167-176
Keywords: dynamiczne ustalanie cen; ocena uczciwości cen; cena; dynamic pricing; price fairness assessment; price