Analiza przyrodniczo- prawna gospodarki wodnej zbiornika Hajka na obszarze Natura 2000 „Dolina Radwi, Chocieli i Chotli” - Tomczyk, Paweł; Wdowczyk, Aleksandra; Wdowczyk, Paweł (Natural and legal analysis of water management of Hajka reservoir in the area of Natura 2000 “Dolina Radwi, Chocieli i Chotli”, 2016)
W artykule przedstawiono problemy gospodarki wodnej zbiornika Hajka, położonego w województwie zachodniopomorskim, na obszarze Natura 2000 „Dolina Radwi, Chocieli i Chotli”. Został on utworzony przez spiętrzenie zapory przed zbiornikiem Rosnowo, tworząc kaskadę w środkowym biegu Radwi o funkcji energetycznej. Akwen jest miejscem rekreacyjno-turystycznym, punktem czerpania wody, ostoją przyrodniczą, jak również spełnia funkcję przeciwpowodziową. Wobec tak wielu funkcji autorzy rozważyli, w jaki sposób można pogodzić interesy przyrodnicze, społeczne, gospodarcze i prawne. Poza tym analizie poddano zmiany wskaźników związanych z jakością wód powierzchniowych dopływających do zbiornika oraz odpływających ze zbiornika, jak i w samym zbiorniku. Artykuł zawiera analizę przepisów prawnych związanych z racjonalnym gospodarowaniem zbiornikiem z uwzględnieniem jego położenia na obszarze sieci Natura 2000
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 199-209
Keywords: gospodarka wodna; Natura 2000; zbiornik Hajka; Prawo wodne; Radew (rzeka); water management; Hajka reservoir; water law; the Radew river