Zwiększanie innowacyjności polskiej gospodarki, czyli jak wzmocnić rodzime inwestycje venture capital - Fałat-Kilijańska, Ilona (Increasing innovation of the Polish economy – how to strengthen domestic venture capital investments, 2016)
Historia funduszy venture capital pokazuje, iż są one bardzo ważnym czynnikiem wspierania innowacyjności i konkurencyjności gospodarki. Poprzez finansowanie przedsięwzięć, uważanych za zbyt ryzykowne dla innych, przyczyniają się do wzrostu ilości nowoczesnych przedsiębiorstw, tworzą wiele miejsc pracy, są ważnym uczestnikiem rynku kapitałowego. Celem artykułu jest wskazanie czynników mających wpływ na stan polskiego rynku inwestycji venture capital. Analiza rozwiązań systemowych przyjętych przez amerykańskich i europejskich liderów rynku venture capital wskazuje, że najważniejszą rolę odgrywają uregulowania prawne dotyczące form organizacyjnych funduszy i ich przejrzystości podatkowej, systemu ulg i zwolnień podatkowych oraz możliwości udziału funduszy emerytalnych. Drugorzędne znaczenie dla funkcjonowania funduszy venture capital ma wysokość podatku CIT i podatku od zysków kapitałowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 462, s. 46-60
Keywords: przedsiębiorczość; inwestycje; venture capital; innowacje; private equity; enterprise; investment; innovation