Tworzenie kopii zapasowych i odzyskiwanie danych jako element systemu zarządzania ciągłością działania organizacji - Rot, Artur; Pękala, Mateusz (Backup and data recovery as an element of Business Continuity Management system in the organisation, 2016)
Zarządzanie ciągłością działania (BCM – Business Continuity Management) polega na opracowaniu rozwiązań i procedur umożliwiających takie działanie w sytuacji kryzysowej, które pozwoli na utrzymanie funkcjonowania najważniejszych procesów biznesowych w organizacji na minimalnym akceptowalnym poziomie. Rozwiązania te są ściśle związane z zapewnieniem nieprzerwanych działań na płaszczyźnie IT. Niniejszy artykuł przybliża tematykę zarządzania ciągłością działania, planu odzyskiwania utraconych zasobów (DRP – Disaster Recovery Plan) czy też szerzej – planu ciągłości działania (BCP – Business Continuity Plan). Jako podstawowe narzędzia DRP wskazano system tworzenia kopii zapasowych i odzyskiwania danych. Na przykładzie oprogramowania firmy Veeam Software scharakteryzowano działanie systemu backupowego w kontekście roli, jaką odgrywa w systemie zarządzania ciągłością działania organizacji, który z kolei należy traktować jako element systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2016, Nr 2 (40), s. 95-107
Keywords: bezpieczeństwo systemów informatycznych; zarządzanie ciągłością działania; plan ciągłości działania; plan odzyskiwania utraconych zasobów; IS security; Business Continuity Management; Business Continuity Plan; Disaster Recovery Plan