Zdolności relacyjne w kształtowaniu dynamicznych zdolności przedsiębiorstwa - Danielak, Wiesław (Relational abilities in shaping the dynamic abilities of the company, 2016)
Celem artykułu jest ukazanie złożonej natury zdolności relacyjnych oraz ich znaczenia w kształtowaniu zdolności dynamicznych przedsiębiorstwa. Ma to swoje uzasadnienie szczególnie w warunkach zmian otoczenia, gdzie przetrwanie i rozwój przedsiębiorstwa może zależeć od umiejętności kadr kierowniczych i pracowników w obszarze wykorzystania zdolności relacyjnych do rozwoju zdolności dynamicznych przedsiębiorstwa. Przyjęto założenie, że dynamiczne otoczenie i zdolności relacyjne oraz zarządzanie relacjami międzyorganizacyjnymi oddziałują na zdolności dynamiczne przedsiębiorstwa
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 4 (29), s. 28-37
Keywords: zarządzanie relacjami z klientem; zdolności relacyjne; zdolności dynamiczne; relationship management; relational abilities; dynamic capabilities