Zarządzanie procesami w administracji samorządowej zgodne z koncepcją dobrego rządzenia - Szumowski, Witold (Process management in local government administration coherent with good governance concept, 2016)
Punktem wyjścia dla rozważań w niniejszym artykule jest określenie, na ile przekształcenia w obrębie nurtów zarządzania publicznego wpływają na postulaty związane z orientacją procesową urzędów administracji samorządowej. Wobec tak postawionego problemu autor dokonuje analizy porównawczej postulatów związanych z zarządzaniem procesowym oraz zaleceń co do funkcjonowania administracji samorządowej w świetle koncepcji good governace, jak również formułuje zalecenia dla zarządzania procesami zgodnie z koncepcją good governance. Publikacja powstała dzięki realizacji projektu „Dostosowanie systemu zarządzania urzędem administracji samorządowej do koncepcji good governance”. Projekt został sfinansowany ze środków Narodowego Centrum Nauki, przyznanych na podstawie decyzji numer DEC-2013/09/B/HS4/01143
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 4 (29), s. 133-145
Keywords: zarządzanie procesami; administracja samorządowa; zarządzanie publiczne; good governace; new public management; public governance; proces management; local government administration; public management