Koncepcja kaizen w jednostce samorządu terytorialnego - Krasiński, Marek (Kaizen concept in a local government unit, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie teoretycznych możliwości zastosowania filozofii kaizen w jednostce samorządu terytorialnego, w zawężeniu do samorządu gminnego. Autor prezentuje podstawowe uwarunkowania organizacyjno-formalne pracy urzędu gminy, a także przedstawia podstawowe założenia koncepcji kaizen, które są w nim możliwe do wdrożenia. Poprzez teoretyczną egzemplifikację postulowanych przez kaizen usprawnień autor dochodzi do wniosków, że kluczowe działania zmierzające do usprawnienia pracy urzędu to skupienie się na badaniu przyczyn powstawania problemów, eliminowaniu marnotrawstwa, usprawnieniu komunikacji wewnętrznej oraz delegowaniu uprawnień
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 89-98
Keywords: kaizen; japońskie koncepcje zarządzania; zarządzanie w jednostce samorządu terytorialnego; gmina; Japanese management concepts; management of the Local Government Unit