Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa w naukach o zarządzaniu - Jasińska, Jolanta (Corporate Social Responsibility and schools of management, 2011)
Artykuł jest próbą znalezienia miejsca społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw na gruncie nauk o organizacji i zarządzaniu. W pracy przedstawiono główne szkoły zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem współczesnych nurtów zarządzania strategicznego. Rozważania koncentrowały się na problematyce pracowniczej, gdyż ten element wydaje się być szczególnie istotny z punktu widzenia istoty społecznej odpowiedzialności
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 208-216
Keywords: społeczna odpowiedzialność; zarządzanie; strategia; zarządzanie strategiczne; zarządzanie kadrami; corporate social responsibility; strategy; strategic management; human resources management