Predykcja z układu równań współzależnych - Wiśniewski, Witold Jerzy (Prediction from an interdependent system of equations, 2017)
Predykcję z układu równań współzależnych można przeprowadzić na podstawie równań formy zredukowanej. Predykcja z równań formy zredukowanej może jednak prowadzić do prognoz rozbieżnych. W pracy przedstawiona została procedura predykcji z układu równań współzależnych, nazwana zredukowano-łańcuchową. Następuje „rozerwanie” sprzężenia zwrotnego (zamkniętego cyklu powiązań). Umożliwi to rozpoczęcie predykcji, która będzie kontynuowana zgodnie z kierunkiem w mechanizmie powiązań zmiennych łącznie współzależnych, według zasady predykcji łańcuchowej. Prognoza z równania formy zredukowanej zostanie wykorzystana do szacowania prognoz, zgodnie z regułą pre-dykcji łańcuchowej w pozostałych równaniach układu. Procedurę predykcji kontynuuje się, jeśli prognoza z formy zredukowanej różni się istotnie od prognozy z tegoż równania formy strukturalnej
Ekonometria = Econometrics, 2017, Nr 1 (55), s. 9-20
Keywords: predykcja ekonometryczna; prognoza ekonometryczna; predyktor; układ równań współzależnych; econometric prediction; econometric forecast; predictor; system of interdependent equations