Segmentacja nabywców lokali mieszkalnych metodą drzew CART - Zapotoczna, Marcelina; Cymerman, Joanna (Segmentation of real estate buyers employing the classification and regression tree method, 2017)
W artykule podjęto tematykę uwarunkowań decyzji inwestycyjnych na rynku nieruchomości mieszkaniowych. Za cel główny opracowania postawiono identyfikację czynników mających wpływ na decyzje zakupowe nabywców lokali mieszkalnych na olsztyńskim rynku mieszkaniowym. Podjęto również próbę odpowiedzi na pytanie, czy istnieje zależność pomiędzy motywami zakupu mieszkań a zmiennymi opisującymi cechy demograficzne i ekonomiczne oraz psychograficzne ankietowanych. Zastosowanie drzew decyzyjnych do analizy danych uzyskanych w badaniu ankietowym pozwoliło na pozyskanie ważnych dla uczestników rynku, a zwłaszcza inwestorów, informacji nt. motywów, jakimi kierują się nabywcy nowo budowanych mieszkań. Pełna informacja o zachowaniach rynkowych nabywców lokali mieszkalnych jest niezwykle istotna dla podmiotów realizujących inwestycje mieszkaniowe, sukces inwestycyjny bowiem zależy od zakresu dopasowania oferty sprzedażowej do aktualnych potrzeb i oczekiwań potencjalnych klientów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 317-329
Keywords: rynek mieszkaniowy; metoda drzew CART; motywy zakupu mieszkań; real estate market; classification and regression trees CART method; motivies of buying an apartment