Prognozy jakościowych uwarunkowań decyzji gospodarczych - Zemke, Jerzy (Forecasts of qualitative determinants of business decisions, 2017)
Pomiar prywatności, jakości środowiska, poziomu bezpieczeństwa oparty jest najczęściej na przyporządkowaniu tym zmiennym cech jakościowych, takich jak: prywatność pełna bądź niepełna, jakość środowiska wysoka, niska, przeciętna, bezpieczeństwo niskie, wystarczające, perfekcyjne. Sformułowano tezę, iż zmienne przyjmujące wartości niematerialne, jeśli tylko są identyfikowalne, są mierzalne. Celem opracowania jest budowa instrumentów, które umożliwią odwzorowanie zbioru cech jakościowych zmiennych w zbiory liczbowe. W realizacji celu badawczego wykorzystano ideę E. Fermi rozkładu zmiennej jakościowej na pozostające ze sobą w uporządkowanej relacji mierzalne zdarzenia elementarne. Pomierzone zdarzania odtwarzają przeszłość zmiennych jakościowych. Na ich podstawie budowane są modele tendencji stanowiących podstawę szacowania prognoz
Ekonometria = Econometrics, 2017, Nr 1 (55), s. 43-56
Keywords: zmienna jakościowa; dekompozycja Fermi; rozkład zmiennej jakościowej na mierzalne zdarzenia elementarne; prognoza dekompozycji zmiennej jakościowej; qualitative variable; Fermi decomposition; decomposition of a qualitative variable into elementary events; forecast of the qualitative variable decomposition